IZLAZI IZ ŠTAMPE

‘Vedran & vatrogasci’ Haris Imamović

15 Marta
‘Vedran & vatrogasci’ Haris Imamović
BIĆE NAKNADNO OBJAVLJENO
Besplatno

Vedran i vatrogasci priča je o sudbini čeliste Vedrana Smailovića, nakon što je stekao planetarnu slavu, svirajući u čast žrtava prvog velikog masakra u opsjednutom Sarajevu. Paralelno, knjiga govori i o Amerikancu Johnu Jordanu koji u zimu 1992. godine dolazi da pomogne sarajevskoj vatrogasnoj brigadi na čijem su čelu Kenan Slinić i Mesud Jusufović (preostala dva glavna junaka). 

Junaci i događaji nisu izmišljeni. Iz brojnih svjedočanstava i dokumenata, vodivši se književnim kriterijima (a ne, naprimjer, naučnim ili žurnalističkim), odvojeno je važno od nevažnog i komponovana dinamična cjelina.

Događaji uglavnom ne proizlaze jedan iz drugog po logici zapleta. Junaci ne proizvode stvarnost, već su se zatekli u njoj. Iako prikazuje nezaboravne karaktere, knjiga govori o stvarnosti u kojoj sudbinu najčešće ne određuje karakter, već snajperski pucanj ili granata. 

Raspršenu kompoziciju uvezuju i brojne korespondencije koje izgledaju gotovo čudesno jer nisu izmišljene. Gotovo u svakom poglavlju čitaoca očekuje novi stil, od pompeznog pripovjedanja, preko svjedočanstava do unakrsnih ispitivanja. Isprva zarobljeni u obruču opsade, junaci će igrom sudbine obići svijet, od Latinske četvrti do Ovalnog ureda, gdje će se susresti s američkim predsjednikom. 

Detalji događaja

Datum: 15 Marta 2022.
Vrijeme: BIĆE NAKNADNO OBJAVLJENO
Armije RBiH 2, 72000 Zenica Bosna i Hercegovina +387 32 462 642 vrijeme@ikvrijeme.ba